STADGAR
beslutade av ordinarie föreningsstämmorna
2019-04-14 och 2020-10-18
Stadgar för Rossö BåthamnsFörening Ek.För.
1 § Föreningen
Föreningen heter Rossö Båthamnsförening Ek.För.
Rossö Båthamnsförening är en friluftsfrämjande ekonomisk förening som äger, utvecklar, underhåller och driver en båthamn på Rossö i Orust kommun i Sverige.
Rossö i Orust kommun är också föreningens styrelses säte.
Föreningens verksamhetsår börjar 1 januari och slutar 31 december.
2 § Medlemmar
Föreningens medlemmar är de fysiska personer som är föreningens delägare.
En juridisk person kan inte vara medlem i föreningen.
Inte heller kan en medlem vara flera fysiska personer.
3 § Båtplatser
Varje medlem har ensam nyttjanderätt till en viss båtplats (samma plats år efter år) vid någon av hamnens bryggor.
En medlem kan ha flera båtplatser.
En båtplats kan inte innehas av flera medlemmar.
Varje medlem har också rätt till en icke öronmärkt båtuppläggningsplats på land inom hamnområdet.
4 § Insatser
Varje medlem deltager i föreningen med den insats som ursprungligen betalades till föreningen för nyttjanderätten till hans/hennes båtplats.
Insatsen för varje båtplats framgår av föreningens båtplatsförteckning.
5 § Rösträtt
Vid föreningsstämma har varje medlem så många röster som antalet insatser han/hon deltager i föreningen med.
Varje medlem har alltså lika många röster som han/hon har båtplatser.
6 § Ändamål
Syftet med föreningen är att främja medlemmarnas ekonomiska intressen genom den verksamhet som bedrivs i hamnen.
Tanken är att varje medlem har sin båt på sin båtplats, och använder de anläggningar, den utrustning och de tjänster som föreningen tillhandahåller.
Föreningen och hamnen utgör också basen för medlemmarnas kamratskap och samarbete kring sina båtar och sitt båtliv.
7 § Nyttjande
Rätten att nyttja en båtplats inkluderar inte rätten att på eget bevåg ta bort eller flytta dess förtöjningspålar, eller göra andra större förändringar. Med sådana önskemål vänder man sig istället till föreningens styrelse.
Frågor kring hantering och användning av båtplatserna och hamnen kan regleras i föreningens ordningsregler.
8 § Arbete
Det åligger varje medlem att deltaga i föreningens arbete i hamnen. Detta kan gälla exempelvis nattvakt, sjösättning, upptagning och hamnskötsel.
Vilka arbetsinsatser medlemmarna behöver bidraga med framgår av föreningens ordningsregler, och kan förändras över tiden.
9 § Årliga avgifter
Årligen behöver varje medlem betala ett antal avgifter till föreningen. Avgifterna tas ut för att föreningen ska kunna betala kostnaderna för sin verksamhet i hamnen.
En del av pengarna används under verksamhetsåret, och en del fonderas för att användas till utgifter som dyker upp mer sällan än en gång om året.
Vissa avgifter är lika stora för alla medlemmar, medan andra avgifter är kopplade till båtplatsens storlek.
De årliga avgifternas belopp föreslås av föreningens styrelse, och beslutas av föreningsstämman.
Den sammanlagda årsavgiften för en medlem (en båtplats) får dock inte överstiga 15 % av ett prisbasbelopp. Den summa som begränsas av detta avgiftstak inkluderar avgifter för administration, löpande drift och underhåll, fonderingar och liknande kollektiva avgifter, men exkluderar individuellt påverkbara saker som sjösättningsavgift, upptagningsavgift, straffavgifter och arbetsavgifter.
10 § Straffavgifter
Från en medlem som inte fullgör sina arbetsinsatser eller inte betalar sina avgifter i tid kan föreningens styrelse ta ut straffavgift. Vilka belopp som gäller framgår av föreningens ordningsregler.
Straffavgifter ska inte ses som ett godkänt sätt att köpa sig fri från sina åtaganden, utan som en signal om att medlemmen behöver förändra sitt beteende. I längden är det ohållbart att fortsätta dra på sig upprepade straffavgifter; det kan till och med leda till uteslutning ur föreningen.
11 § Arbetsavgifter
En arbetsavgift har samma syfte som en straffavgift, men fungerar lite annorlunda. Arbetsavgiften betalas av samtliga medlemmar i samband med årsavgiften, och återbetalas senare till de medlemmar som fullgör motsvarande arbetsinsats.
Under budgetarbetet kan styrelsen bestämma sig för att det året ta ut arbetsavgifter för någon/några typer av arbetsinsatser, och på så vis slippa hanteringen av motsvarande straffavgifter.
12 § Överskott
Normalt ska föreningens inkomster bara täcka kostnaderna för föreningens verksamhet, så någon vinstutdelning borde inte bli aktuell. Ett eventuellt överskott ska i första hand fonderas, så att föreningen står väl rustad för framtida utgifter och kan hålla medlemmarnas årsavgifter låga.
Om vinstutdelning av någon anledning ändå skulle ske, ska vinsten fördelas mellan medlemmarna enligt antalet insatser de deltager i föreningen med.
Hur ett överskott efter lagstadgad fondering ska användas beslutas av föreningsstämman.
13 § Fonderade medel
Styrelsen får betala en kostnad med föreningens fonderade medel om detta har beslutats av föreningsstämman.
Fonderade medel får användas även för oförutsedda reparationsutgifter upp till 3 prisbasbelopp.
Större oförutsedda utgifter behöver förankras på en extra eller ordinarie föreningsstämma innan de får betalas med fonderade medel.
14 § Avgång
En medlem kan säga upp sig till utträde ur föreningen. Detta sker skriftligt med medlemmens namnunderskrift, och riktas till föreningens styrelse. Avgången sker vid slutet av det verksamhetsår som pågår en månad efter uppsägningen.
Till den avgångne medlemmen återbetalas hans/hennes medlemsinsats och hans/hennes andel av eventuell vinstutdelning. Återbetalningens storlek får dock inte överstiga medlemmens andel av föreningens egna kapital exklusive fonderade medel. Återbetalningen sker i portioner om 20% vid fem tillfällen, vid början av de fem första verksamhetsåren efter avgången. Föreningens styrelse kan besluta att genomföra återbetalningen snabbare än så.
Om medlemmen har skulder till föreningen så ska de regleras i samband med avgången, exempelvis genom avdrag från återbetalningen av medlemsinsatsen.
15 § Överlåtelse
En medlem kan överlåta sitt medlemskap i föreningen till en annan person. Den nye medlemmen övertager då den tidigare medlemmens medlemsinsats och nyttjanderätten till hans/hennes båtplats.
Överlåtelsen är fullbordad först då föreningens styrelse har godkänt den. Ansökan om överlåtelse sker skriftligt med både den tidigare medlemmens och den nye medlemmens namnunderskrifter. Ett godkännande förutsätter att den tidigare medlemmen inte har några ouppklarade affärer med föreningen, och att styrelsen bedömer att den nye medlemmen är lämplig att antaga som medlem i föreningen (se Antagning).
Vid överlåtelse återbetalar föreningen inte någon medlemsinsats eller vinstandel. Den tidigare medlemmen och den nye medlemmen kan göra överlåtelsen av medlemskapet som en del av en ekonomisk affär dem emellan.
16 § Nyinträde
Om det finns lediga båtplatser i hamnen, kan nya medlemmar tas in i föreningen. Lediga båtplatser kan uppstå då en medlem avgår eller då hamnen byggs ut.
Högstbjudande vid öppen budgivning får ansöka om nyinträde, skriftligt med den blivande medlemmens namnunderskrift.
Inträdet sker först då föreningens styrelse har godkänt det. Ett godkännande förutsätter att styrelsen bedömer att den blivande medlemmen är lämplig att antaga som medlem i föreningen (se Antagning), och att medlemsinsatsen (budet) har betalats till föreningen.
17 § Antagning
Innan ett nytt eller utökat medlemskap i föreningen godkänns, ska föreningens styrelse försäkra sig om att inga hinder föreligger.
Till medlem får antas person med vilken föreningen kan låta sig skäligen nöjas. Viktigast är att den sökande är villig att följa föreningens stadgar, ordningsregler och beslut, och avser att bidraga till föreningens ändamål och verka för föreningens bästa.
Hinder är exempelvis omständigheter som kan utgöra hot mot personers, båtars eller bilars säkerhet i hamnen, eller mot föreningens ekonomi. En aktuell kreditupplysning om den sökande kan införskaffas, och får för godkännande inte antyda otillräcklig betalningsvilja, bristande betalningsförmåga eller andra varningssignaler. Hinder föreligger också om medlemmen redan har 3 eller fler båtplatser i hamnen. Även andra omständigheter som inte nämns i denna paragraf kan utgöra hinder.
Om styrelsen inte kan påvisa något hinder, så ska den sökande anses lämplig att antaga som medlem i föreningen.
18 § Arv
Då en medlem dör, kan den som ärver den avlidnes medlemsinsats ansöka om medlemskap i föreningen med avseende på den avlidnes båtplats. Ansökan sker skriftligt med den blivande medlemmens namnunderskrift, och ska inkomma till föreningens styrelse inom 12 månader efter dödsfallet. Styrelsen ska försäkra sig om att den sökande verkligen är den som med rätta ärver den avlidnes medlemsinsats.
För att dessförinnan undvika missförstånd, ska styrelsen om möjligt i god tid innan ansökningstiden löper ut informera den avlidnes familj om medlemsinsatsen och båtplatsen, ta reda på vem som ärver insatsen, och informera även denne.
I övrigt hanteras arvet enligt föreningens regler för överlåtelser.
Om den som ärver inte ansöker om medlemskap i tid eller om ansökan efter styrelsens prövning inte godkänns, så hanteras arvet sedan enligt reglerna för avgång, och eventuell återbetalning riktas till dödsboet efter den avlidne.
19 § Uteslutning
En medlem som skadar föreningen, motverkar föreningens ändamål eller intressen, eller bryter mot föreningens stadgar, ordningsregler eller beslut, kan uteslutas ur föreningen. Uteslutning är en extrem åtgärd, och det krävs mycket allvarliga missförhållanden för att uteslutning ska bli aktuellt.
Det är föreningsstämman som beslutar om uteslutning. Sedan ett beslut om uteslutning har fattats, förlorar den uteslutne medlemmen omgående sin rätt att deltaga i föreningens överläggningar och beslut.
I övrigt gäller för den uteslutne samma villkor som vid avgång på eget initiativ.
Beslut om uteslutning ska delges den uteslutne i ett rekommenderat brev.
20 § Andrahandsbrukare
En medlem får låna ut eller hyra ut sin båtplats, men då krävs att han/hon först skriftligt meddelar föreningens styrelse namn och kontaktuppgifter för den som tar hand om båten som kommer att ligga på hans/hennes plats.
Även andrahandsbrukaren ska följa föreningens ordningsregler. Vid problem är det i sista hand den medlem som har båtplatsen som inför föreningen ansvarar för att andrahandsbrukaren använder hamnen på rätt sätt.
Nyttjanderätten är den enda delen av medlemskapet som andrahandsbrukaren lånar eller hyr. Insats, rösträtt, arbetsplikt, avgiftsskyldighet och övriga medlems-rättigheter och -skyldigheter stannar hos den medlem i föreningen som har båtplatsen. En andrahandsbrukare är inte medlem i föreningen.
21 § Styrelsen
Föreningens styrelse består av minst 5 men högst 7 ordinarie ledamöter, och minst 2 men högst 4 suppleanter. Endast föreningens medlemmar kan vara styrelseledamöter. Styrelseledamöter väljs på ordinarie föreningsstämma, och uppdraget gäller från slutet av den stämman till slutet av ordinarie föreningsstämma två år senare. För kontinuitetens skull väljs bara hälften av styrelseledamöterna ena året, och andra hälften väljs året därpå.
Styrelsen ansvarar för föreningens verksamhet, förvaltning och administration, företräder föreningen och tecknar dess firma. Styrelsen kan bemyndiga en eller flera styrelseledamöter att själva företräda föreningen och teckna dess firma, och styrelsen kan återkalla bemyndiganden. Senast fyra veckor före ordinarie föreningsstämma ska styrelsen lämna sin årsredovisning till föreningens revisorer.
22 § Revisorer
Föreningen har 2 revisorer och 1 suppleant. En revisor får inte samtidigt vara styrelseledamot, eller vara nära släkting eller i beroendeställning till en styrelseledamot. Revisorer väljs på ordinarie föreningsstämma, och uppdraget gäller från slutet av den stämman till slutet av ordinarie föreningsstämma två år senare. För kontinuitetens skull väljs bara hälften av revisorerna ena året, och andra hälften väljs året därpå.
Revisorerna ansvarar för granskning av föreningens förvaltning, räkenskaper och årsredovisning. Senast två veckor före ordinarie föreningsstämma ska revisorerna lämna sin revisionsberättelse till föreningens styrelse. I revisionsberättelsen ska revisorerna uttala sig om huruvida föreningens förvaltning, räkenskaper och årsredovisning har skötts på ett lämpligt, stadgeenligt och lagstadgat sätt, och funna brister ska redovisas. Revisionsberättelsen ska också kommentera huruvida balansräkningen och resultaträkningen bör fastställas, kommentera styrelsens förslag till dispositioner beträffande vinst eller förlust, och kommentera huruvida styrelseledamöterna bör beviljas ansvarsfrihet.
23 § Valnämnd
Föreningens valnämnd består av 2 ledamöter. Nämndens ledamöter väljs på ordinarie föreningsstämma, och uppdraget gäller från slutet av den stämman till slutet av ordinarie föreningsstämma två år senare. För kontinuitetens skull väljs bara hälften av valnämndens ledamöter ena året, och andra hälften väljs året därpå.
Valnämnden identifierar kandidater till de förtroendeposter som ska tillsättas vid nästa ordinarie föreningsstämma. Senast en vecka före ordinarie föreningsstämma ska valnämnden till föreningens styrelse lämna sina förslag på styrelseledamöter, revisorer och suppleanter.
24 § Föreningsstämma
Inom fyra månader efter slutet av varje verksamhetsår ska ordinarie föreningsstämma hållas, någonstans inom Orust kommun.
Föreningens styrelse ska via brev kalla samtliga medlemmar till ordinarie föreningsstämma tidigast 4 veckor före men senast 2 veckor före stämman. Vilka ärenden som ska behandlas på föreningsstämman ska anges i kallelsen.
En medlem har rätt att få ett ärende behandlat på föreningsstämman, om han/hon skriftligt begär det av styrelsen senast 5 veckor före stämman.
25 § Dagordning
Vid ordinarie föreningsstämma ska åtminstone följande ärenden behandlas.
- Inventering av närvarande medlemmar, ombud och biträden.
- Stämman öppnas av styrelsens ordförande eller av annan person som styrelsen har utsett.
- Val av mötesordförande för stämman.
- Val av protokollförare.
- Val av två justeringsmän.
- Fastställande av röstlängd.
- Frågan huruvida stämman har sammankallats på rätt sätt.
- Styrelsens årsredovisning.
- Revisorernas revisionsberättelse.
- Frågan om fastställande av resultaträkning och balansräkning.
- Beslut om dispositioner beträffande vinst eller förlust.
- Frågan om ansvarsfrihet åt styrelseledamöterna.
- Beslut om kommande arvoden till styrelseledamöter, revisorer, och för eventuella specialuppdrag.
- Beslut om antalet styrelseledamöter.
- Val av styrelseledamöter och suppleanter, separat för varje roll i styrelsen.
- Val av revisorer och suppleanter.
- Val av valnämndens ledamöter.
- Presentation av styrelsens långsiktiga handlingsplan och årets budgetförslag.
- Beslut om årets fonderingar, avgifter och budget.
- Övriga ärenden.
- Beslut om distribution av mötesprotokollet.
26 § Omröstning
Föreningsstämmans beslut blir den mening som får mer än hälften av de avgivna rösterna, eller vid lika röstetal den mening som mötesordföranden väljer.
Vid personval vinner den som får flest röster, men vid lika röstetal avgörs valet genom lottning.
27 § Ombud
En medlem kan inför en föreningsstämma utse sin maka/make/sambo, sitt barn eller en annan medlem till sitt ombud på stämman. För att övertaga medlemmens rätt att närvara, tala och rösta vid föreningsstämman, behöver ombudet uppvisa en fullmakt som anger att han/hon är den medlemmens ombud i detta sammanhang. Fullmakten ska vara skriftlig, daterad och undertecknad av medlemmen, och den gäller högst ett år efter utfärdandet.
Ingen får som ombud företräda mer än en medlem.
28 § Biträden
En medlem kan på en föreningsstämma ha med sig sin maka/make/sambo, sitt barn eller en annan medlem som sitt biträde.
Biträdet får assistera medlemmen, men har ingen rösträtt.
29 § Stadgeändring
En förändring av dessa stadgar kräver att samma beslut fattas med minst två tredjedelars majoritet vid två på varandra följande ordinarie föreningsstämmor. (alltså minst 2/3 av de avgivna rösterna)
Förändringen får verkställas först då beslutet har registrerats hos registreringsmyndigheten.
Lagen kräver större majoritet eller längre väntetid för vissa typer av stadgeändringar som gäller insatser, avgifter, vinstutdelning, avgång och likvidation.
30 § Upplösning
Frivillig upplösning av föreningen kräver att samma beslut fattas med minst tre fjärdedelars majoritet vid två på varandra följande ordinarie föreningsstämmor. (alltså minst 3/4 av de avgivna rösterna)
Vid likvidationen betalas i första hand föreningens skulder. I andra hand återbetalas föreningens medlemmars insatser. I tredje hand fördelas föreningens återstående tillgångar mellan medlemmarna enligt antalet insatser de deltager i föreningen med.
31 § Tvist
Tvist som gäller tillämpningen av dessa stadgar ska i första hand förlikas, och i andra hand avgöras i allmän domstol.
32 § Lagen
I frågor som inte regleras av dessa stadgar gäller svensk lag, främst lagen om ekonomiska föreningar.